Valentijnsconcert 12-02-2005
Valentijnsconcert 12-02-2005

Een Valentijnsconcert begin 2005 leverde de taart voor ons vijfjarig bestaan. Een oververliefd programma werd samengebracht met het toneelgezelschap ‘Kreutzfeld Verein’ uit Herentals en pianist Frank Vercruysse uit Kasterlee.

In mei 2005 volgde een meerkorenproject met het majestueuze ‘One mighty flowering tree’ van Knut Nystedt uit 1994 in 3 prachtige locaties (Wilrijk, Tongerlo en Herk-de-Stad). Daarnaast klonken ook ‘Veni sancte spiritus’ van Vic Nees en 3 contrasterende bewerking van ‘Super flumina babylonis’ (H. Schutz, J. van Nuffel, A. Part). De andere koren waren Laetare Muscia en Audite Nova, beiden onder leiding van Patrick Windmolders.

In 2006 aangekomen, mochten we op 22 januari voor de tweede maal in Balen de Radiomis voor Radio 1 opluisteren.

We namen in 2006 ook deel aan 2 koorwedstrijden. Op zondag 19 maart stond het ‘Provinciaal Koortornooi’ op ons programma, waar we opnieuw bevestigd werden in de ereafdeling. De jury roemde de overtuigende en ge”zonde koorklank, de zin voor muzikale nuance en afwerking, en de verzorgde prestatie. Het was een boeiend concert van hoog niveau.

Op 7 mei 2006 vond de ‘Koorwedstrijd Lieven Duvosel’ plaats in St.-Martens-Latem. Door omstandigheden konden we maar met 13 zangers aanwezig zijn en werden we niet geselecteerd voor de finale.

In het weekend van 27-28 mei 2006 deed een kleine groep van ons koor mee met ‘Opera Povera’, een nieuwe musical van Frank Vercruysse (Sachiko).

Op zaterdag 14 oktober 2006 werd in Retie het nieuwe Gemeenschapscentrum ‘Den Dries’ geopend. Alle muziekverenigingen kregen elk apart de kans om Retie te laten kennis maken met hun muziek. Als slot van de avond brachten alle muziekverenigingen samen het speciaal voor deze avond geschreven ‘Goddess Freya’ (K. Houben/G. Adriaensen) en als bisnummer ‘Let it be’ van de Beatles.

Beatus Vir 21-04-2007
Beatus Vir 21-04-2007

‘Beatus Vir’ was de titel van het dubbelconcert dat het koor op 21 en 22 april 2007 in Retie en Achel uitvoerde. Ze brachten ‘religieuze muziek door de eeuwen heen’, met muziek van Thompson, Mendelssohn, Bach, Monteverdi en Schütz. Het werd een concert met deskundighed, passie en enthousiamse gebracht door 4-tune onder de professionele begeleiding van het strijkerskwartet Kirke en orgelist Koen Wellens.

Ook in het najaar van 2007 was het koor in de ban van de religieuze muziek. Op 23 augustus traden ze in het kader van de ‘Orgelmaand’ op tijdens de concertmis in de St.-Pieterskerk in Turnhout, samen met Stanislas Deriemaeker. Enkele weken later, op 14 oktober, verzorgden ze voor de derde maal de radiomis in Balen voor Radio 1. Op uitnodiging van Koorlink mocht het koor op zondag 9 december 2007 tweemaal ‘God’s 4-tune’ bezingen. In de voormiddag traden we op in de prachtige gebouwen van het ‘Elzenveld’ in Antwerpen. In de namiddag brachten we de religieuze werken uit 3 eeuwen in de St.-Margaritakerk in Tielen.

Zoals de traditie het in Retie wil, zijn een 8-tal zanger van het koor op 5 januari 2008 gaan Driekoningen zingen. Niet onherkenbaar verkleed als monsters, maar wel als echte koningen trokken we er op uit. We trakteerden de mensen op ‘Kings of Oriënt’ en ‘The First Nowell’. Het geld dat we ophaalden schonken we aan een muzikaal goed doel: ‘Music Fund’. Zij herstellen oude instrumenten en sturen die op naar de Palestijnse gebieden. Op het einde van mei deden weer enkele koorleden meet met de musical ‘Hemelsblauw’ van Sachiko.

Internationaal stemmenfestival 28/06/2008
Stemmenfestival 28/06/2008

Op 28 juni 2008 werd 4-tune uitgenodigd om samen met 5 andere zeer geode koren het werk ‘Miserere’ van de Poolse componist Henryk Gorecki uit te voeren op het Internationaal Stemmenfestival (Fort IV, Mortsel). Voor de pauze mochten de deelnemende koren elk nog een eigen programma brengen. 4-tune koos voor de bundel ‘Six Dickinson Miniatures’, 6 gedichten van Emily Dickinson bewerkt voor koor door Raymond Schroyens.

‘Kerst met koper en koor’ omschreef perfect onze kerstconcerten op 13 en 14 december 2008. In een unieke samenwerking tussen 4-tune en Brassband Retie brachten we met een enorme begeestering de hemelse muziek van John Rutter en enkele samenzangwerken en luisterden we naar de prachtige muziek van de Brassband. We begonnen met het meesterlijke Gloria van Rutter: 9 kopers, 24 zangers en een publiek dat op het puntje van de stoel zat. Daarna was het de berut aan dat publiek en Brassband Retie. Eindigen deden we met enkele Christmas Carols van Rutter, waarna de cirkel rond was en we met z’n allen nog konden nagenieten bij een drankje in Den Dries. Na afloop proefde onze dirigent nog een zoete kerstsmaak. Niet zeemzoet, maar krachtig lekker. Gekruid met Rutter. En koper.

Eind januari 2009 mochten we weer optreden in de Den Dries tijdens Goddess Freya. Daar zongen we samen met alle instrumentale ensembles uit Retie, met Brassband Retie en brachten we zelf ook nog 2 spirituals.

Koorreis Portugal april 2009
Koorreis Portugal april 2009

Begin april 2009 vertrokken we dan op onze eerste koorreis en wel naar Portugal. Op vraag van het Portugese koor Cora Vox Maris onder leiding van Rui Vicente Pinto reisde 4-tune tijdens het eerste weekend van april naar Cascais om 3 concerten te geven. Met zo’n 20 zangers en enkele partners beleefden we een heerlijke tijd in het zuiderse Portugal. We gaven leuke concerten, ontmoette er zeer aangename mensen en leerden er een mooie streek kennen. We hebben er echte genoten van de warmte en deze kwam niet alleen va de zon, maar ook van de vrolijke en vriendelijk Portugezen.

In organisatie van Koor en Stem begeleidde Koen Wellens de Workshop Light Music in Balen. 4-tune mocht aantreden als voorzingkoor.

Op 14 juni 2009 werd in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen Sacramentsdag gevierd. Deze concertmis werd muzikaal verzorgd door 4-tune. We brachten onder meer het 4-stemmige ‘Missa octavi toni’ van Orlandus Lassus.

Samen met de bewoners van de Perelaar verzorgde 4-tune de feestelijke opening van deze Muylenbergverstiging in Retie op 26 juni 2009.

Lees het verslag van een specifieke periode:

1999–20042004–20092010–20142015–2018recent