koor van het jaar

4-tune is het beste volwassenenkoor van de editie 2010-2011

28/11/2010

Op 27 november deed 4-tune mee aan de audities voor Koor van het Jaar. Deze audities vonden plaats in de concertzaal Miry in het conservatorium in Gent.

Wij brachten een geheel van 4 werken – 2 stukjes uit de klassieker ‘Six Dickinson Miniatures’ van Schroyens, het hemelse O Magnum Mysterium van Lauridsen en het vieve Sing a song of sixpence van Rutter (Ondergedompeld in enthousiasme – Liesbeth Segers) – naadloos aan elkaar geweven door de klanken van de accordeoniste Emmy Gysels.

13 koren gaven het beste van zichzelf. Van deze 13 koren ontvingen 9 koren een ticket voor de halve finale. 4-tune was één van hen!

Een onschuldige kinderhand trok de 9 namen uit de zak van Sinterklaas. De volgorde van trekking bepaalde ook de volgorde van optreden in de halve finale.

4-tune kwam als 8e en voorlaatste uit de zak.

Op zondag 27 februari 2011 strijden de koren – toegejuicht door het publiek én de Canvaskijkers – voor een ticket voor de finale. Zowel de halve finale als de finale vinden plaats in Studio 4 van Flagey in Brussel. Uit de halve finale worden 6 koren geselecteerd voor de finale (2 april 2011). De finalisten maken kans op de laureaatstitel binnen hun categorie (jeugdkoor of volwassenenkoor) en op de titel ‘Koor van het Jaar 2010-2011’.

 

De volgorde van optreden tijdens de halve finale (VK = volwassenenkoor, JK = jeugdkoor):

  1. Acantus (Beveren) (VK)
  2. Clari Cantus (Leuven) (JK)
  3. Koordinaat (Leuven) (VK)
  4. Rondinella (Knokke) (JK)
  5. Cantilene (Ekeren) (JK)
  6. Jeugdkoor Waelrant (Borgerhout) (JK)
  7. Furiant (Wondelgem) (VK)
  8. 4-tune (Retie) (VK)
  9. Jeugdkoor Villanella (Laakdal) (JK)

 

7/2/2011

De laatste weken richting de halve finale zijn ingegaan. Op 30 januari zijn we met een kleine delegatie afgereisd naar het gigantische podium van het Flageygebouw. Nu weten we perfect hoeveel salto’s we moeten maken vooraleer we het podium over zijn en of de trappen toch breed genoeg zijn voor onze pirouettes… Het visueel aantrekkelijk maken van ons programma blijft een leuke uitdaging. We hebben ondertussen ons programma al eens uitgeprobeerd voor een beperkt publiek en we blijven stevig doorrepeteren tot we 27 februari om 17.20u onze eerst ‘pa papaa papa’… inzetten.

 

23/2/2011: 4-tune naar de halve finale!

Nog 4 dagen en het is zover: de halve finale! We hebben nog 1 repetitie en enkele nerveuze uren tussen de camerarepetitie en het echte optreden voor de boeg om onszelf klaar te stomen. De juiste accessoires, de juiste pasjes op de juiste moment en dan nog de juiste noten met de juiste tekst. Hopelijk heeft iedereen zijn opperste concentratie bij zondag. Wij kijken er alvast enorm naar uit. Duimen jullie mee op een geslaagde dag?

koor van het jaar foto repetitie

28/2/2011: 4-tune als enige volwassenenkoor naar de finale!

Wat een dag! Wat een vreugde!

4-tune heeft zich gisteren als enige koor in de categorie volwassenenkoren geplaatst voor de finale. In die finale krijgen we het gezelschap van 5 jeugdkoren. We zullen het op 2 april dus moeten opnemen tegen het jonge geweld van Cantilene, Jeugdkoor Villanella, Jeugdkoor Waelrant, Rondinella en Clari Cantus.

We vonden het een geslaagd optreden en hebben er ook tijdens het wachten een leuke boel van gemaakt, tot zelfs het dansen van de vogeltjesdans vlak voor de proclamatie.

Nu hebben we nog 5 weken om onze hersenen te pijnigen om de perfecte presentatie te vinden en om nog stevig te repeteren. Wij zijn al heel tevreden met ons parcours en al wat er nu nog bij komt, zorgt alleen voor nóg meer plezier.

koor van het jaar foto 2 koor van het jaar foto 1
foto’s: © Koor&Stem – Carine Van Gerven

7/3/2011

De halve finale is nog maar een week geleden of we zijn al volop aan het blokken voor de finale. Dit keer zullen er geen gekke danspasjes tussen zitten. Vlak voor onze halve finale hoorde ik een reporter tegen de camera zeggen dat 4-tune niet verlegen zit om een verrassing. Of dat daadwerkelijk zo is, zullen jullie pas tijdens de finale te weten komen natuurlijk.

Nu zondag staat er een oefendag op het programma. Op het einde van die oefendag gaan we ons programma al een keer brengen voor ons publiek. We moeten het dan wel stellen zonder het echte podium en ons persoonlijk symfonisch orkest, maar zo krijgen we toch al een idee hoever we al staan.

 

20/03/2011

4-tune zit absoluut niet stil de laatste tijd. Vorige zondag hebben we een hele dag gerepeteerd met pianist, zangcoach en danscoach. Op het einde van de dag hebben we onze werken gebracht voor een beperkt publiek. De commentaren waren over het algemeen wel goed, met hier en daar natuurlijk nog wat verbeterpuntjes.

Zaterdag zijn we naar Gierle getrokken. De cameraploeg van Koor van het Jaar kwam ons filmen in de winkel waar ons koorlid Reinilda werkt. In het midden van de winkel bezorgden we de klanten ‘a nice day’ en kochten we nog de laatste attributen voor de finale aan.

Kijk zeker ook eens op de website van Koor van het Jaar naar ons promofilmpje! Je vindt het via deze link.

 

28/03/2011

Vanaf nu is het echt aftellen naar de finale: nog 5 dagen. We hebben nog hard gerepeteerd en vrijdag volgt nog 1 allerlaatste repetitie. Ik denk dat we er enorm van gaan genieten zaterdag.

Je kan nog altijd op ons stemmen voor de Klara-Canvasprijs via deze link.

 

31/03/2011

Vandaag werd 4-tune in Espresso, het ochtendprogramma op Klara, voorgesteld. Hebt u het fragment gemist en wil je het toch nog eens beluisteren, dat kan via de website van Klara. Klik bij DO 31/03/11 op Beluister. De internetradio zal zich openen. Omstreeks 01:42:15 begint het fragment.

 

01/04/2011

Er rest ons nog zo’n 2 uur repetitie om onze dansmoves te verfijnen, de laatste inzetten op de juiste plaats te zetten, onze tekst nog eens te herhalen en de zangkwaliteit niet te laten lijden onder de attributen en bewegingen. We repeteren vandaag voor het eerst met ons strijkerskwartet Kirke, spannend! Hopelijk verloopt de samenwerking weer even goed als enkele jaren geleden.

Morgen wandelen we rond 19.45u het podium op. We hopen dat we er weer met volle teugen van kunnen genieten.

 

 03/02/2011

Zaterdag 2 april ’11 sloten we de wedstrijd af als beste volwassenenkoor van deze editie. We brachten een programma vol oude muziek en konden rekenen op de professionele begeleiding van Koen Wellens en Kirke.

Na een geslaagde camerarepetitie trokken we het Heilig Kruisplein over om nog wat te ontspannen en lekker te eten. Evita van Klara vond ons op een terras en peilde bij onze dirigent naar zijn zenuwen. Terwijl Cantilene de spits afbeet, stonden wij te trappelen om het podium op te mogen. Volgens onze chef brachten we hemelse muziek, verzorgd en goed afgewerkt, gedreven en met passie gebracht.

Hoewel de proclamatie organisatorisch voor een anticlimax zorgde, mogen we niet anders dan met een goed gevoel terug kijken op dit avontuur. We namen voor de eerste keer deel en haalden als enige volwassenenkoor de finale. We hebben zeker onze grenzen verlegd en kunnen in de toekomst verder bouwen op deze ervaringen.

We krijgen nu een verdiende pauze van 4 weken, maar daarna vliegen we er opnieuw in. Op 20 mei plannen we nog een uitloopconcertje van de wedstrijd. Weldra meer informatie!